Fordeler med langsiktig samarbeid med influencere

Influencer markedsføring vokser med en enorm fart; i fjor var bransjen verdt 8 billioner dollar, og innen 2022 er det estimert å være verdt 15 billioner dollar.

Den store veksten har ført til stadige endringer – det som fungerte i influencer markedsføring for noen år tilbake, fungerer kanskje ikke like bra i dag. Mens det tidligere har vært populært å gjennomføre sporadiske samarbeid og jobbe med en eller to store influencere for å oppnå mer synlighet, skifter nå trenden i økende grad mot langsiktige samarbeid.  

Alt dette skjer av god grunn; langsiktig samarbeid er mer praktisk for begge parter. Det krever mindre tid, er mer pålitelig og gir bedre resultater. La oss se nærmere på hvorfor det er slik 👇🏼

Flere berøringspunkter med potensielle kunder

En av hovedgrunnene til å velge samarbeid som går over lenger tid er at de skaper flere berøringspunkter med en potensiell kunde. 

Et berøringspunkt kan være et innlegg om merket på Instagram, en annonse på Facebook, en plakat på et busstopp eller det å nevne produktet i en podcast. Jo flere ganger den potensielle kunden støter på bedriften, jo høyere er sjansen for at de bestemmer seg for et kjøp.  

Til sammenligning med noen år tilbake, trenger vi nå mer tid før vi bestemmer oss for å inngå et kjøp. For eksempel, i 2015 var ett eller to innlegg nok til å overbevise en potensiell kunde til å handle. I dag trenger vi ca. 8 berøringspunkter (avhengig av kategori og prisklasse) før vi velger å kjøpe et produkt eller en tjeneste. 

Dersom et merke og en influencer blir enig om et samarbeid over 6 måneder, hvor det skal publiseres to innlegg og fire stories på Instagram hver måned, resulterer dette i 36 ulike berøringspunkter mellom merkevaren og forbrukeren i løpet av et halvt år. Det kan høres mye ut, men hvis man tar utgangspunkt i at influenceren publiserer innhold flere ganger i uken, er det faktisk en liten mengde av innholdet deres. 

Men hvorfor er det særlig nyttig hvis alle disse berøringspunktene når ut til forbrukeren gjennom samme influencer?

Langsiktig samarbeid er mer pålitelig

Hvis en influencer kontinuerlig samarbeider med forskjellige merker, vil sannsynligvis ingen av merkene bli husket av deres følgerne i det lange løp. Ikke minst, dersom de markedsfører to konkurrerende produkter i løpet av en kort tid, deres troverdighet forsvinner, og det kan resultere i at deres anbefalinger ikke lenger blir tatt på alvor. 

«Ett av mine personlige mål er at hvis følgerne mine blir spurt om mine favorittmerker eller favorittmat, skal de kunne svare på begge deler», sier innholdsskaperen Anni Rahula. “Hvis en influencer deler noe på Instagram bare en gang, blir det glemt ganske raskt. Hvis det er en del av deres livsstil, vil det være der for alltid». 

Når influencere har et langsiktig samarbeid med et merke, bruker de sannsynligvis de produktene/tjenestene daglig og deler det ofte på sine sosiale medier. For det første virker anbefalingen fra influencerne mer pålitelig på den måten, og for det andre vil merket også bli husket av følgerne deres. Det er da en større sjanse for at følgerne også velger å teste ut produktet eller tjenesten influeceren promoterer for. 

Kreativ frihet for begge parter

En innholdsskaper som er lojal mot merkevaren, kjenner deres verdier, mål og hva merket ønsker å representere, og har med det samme lettere for å skape innhold som ikke føles som reklame for følgerne. Dessuten vil de ha en bedre forståelse av visjonen, stilen og budskapet merket forventer av innholdet.

Videre, fører langsiktige samarbeid til at en tør å ta sjansen og prøve ut forskjellige ideer for å gjøre innholdet så variert som mulig. Ved et kortsiktig samarbeid tør ofte ikke merkevaren å prøve ut nytt type innhold fordi de ikke kan være sikre på resultatene. Langsiktige samarbeid gir muligheten til å prøve ut nye ideer og samtidig planlegge fremtidige samarbeid basert på hva som fungerte og ikke.

Innholdsskaperen skal likevel ikke ha for mange begrensinger. Det vil ikke være rimelig å si nøyaktig hvordan bildet skal se ut eller hva som skal skrives i bildeteksten. Sponsede innlegg må være i tråd med influencerens stil og passe med deres uttryksmåte i vanlige innlegg.

Spar tid og penger

Som tidligere nevnt, langsikitge smaarbeidspartnere kjenner til bedre merkets forventinger og mål. Samarbeidet vil derfor være mye smidigere og mindre tidskrevende for merket ettersom de ikke trenger å ta styringen over innholdet som produseres eller stadig finne nye samarbeidspartnere og diskutere samarbeidsdetaljer.  

Dette er spesielt vikitig når det kommer til produktkampanjer og utsendelse av produkter. Ved et langsikitig samarbeid vil influenceren motta produkter en gang og kunne gjenbruke de i sine fremtidige innlegg som merke vil betale for. På denne måten, merket slipper å investere tid i å sende ut produkter til en ny influencer hver uke.  

Når man benytter seg av en influencer markedsføringsplattform, hvor en del av arbeidet er automatisert, er det enda lettere å legge merke til spart tid og penger! På Promoty kan du etterspørre flere innlegg og stories samtidig, og sette opp en leveringsfrist for hver av de.  

Innholdsskapere foretrekker langsiktig samarbeid 

Avtalte tidsplaner for oppretting av innhold (f.eks. 2 innlegg og 6 stories per måned) foretrekkes også av innholdsskapere som liker i større grad å planlegge arbeidet sitt. Ettersom “influencer-yrket” er prosjektbasert, skaper langsiktig samarbeid også en følelse av trygghet og sikrer en stabil inntekt. Dette gir influenceren motivasjon til å jobbe hardere og skape best mulig innhold for at samarbeidet skal fortsette.

Dessuten, foretrekker de fleste influencere langsiktig samarbeid med merker som de allerede bruker og liker. Det gir de mulighet til å være enda mer engasjert og ærlig når de snakker om produktet eller tjenesten, og gir bedre resultater for begge parter. 

Hvordan finne langsiktige samarbeidspartnere?

Den beste strategien vil være å starte en større kampanje for å se på resultatene til hver influencer. På bakgrunn av resultatene kan man velge ut innholdsskapere man ønsker å fortsette å samarbeide med på lang sikt. 

Det er likevel ikke lurt å trekke endelige konklusjoner kun basert på et innlegg, da man vet at et berøringspunkt ikke nødvendigvis fører til videre salg. Dessuten kan også influencere gjøre en glipp: det er ikke alltid det visuelle er slående nok, eller innlegget som legges ut ikke når ut til nok følgere på grunn av Instagram-algoritmen. Det kan derfor også være verdt å gi en ny mulighet til innholdsskapere som tidligere ikke har gitt topp resultater.

Deretter starter kontinuerlige målinger og optimalisering, hvor en kan erstatte influencere som ikke leverer gode nok resultater, og heller fortsette å jobbe med de influencerne som leverer bra.

Det er absolutt en god idé å nevne mulighetene ved et langtidssamarbeid i beskrivelsen av kampanjen; hvis du umiddelbart deler at innholdsskaperne som gjør det bra har mulighet for langsiktige samarbeid, er det stor sannsynlighet for at de vil legge inn mer innsats i innholdet de skaper!

Husk også at for å sikre gode resultater er det også viktig å gi tilbakemeldinger til influencerne. Hvor fornøyd er merket med samarbeidet, hva var resultatene og hva influenceren kan gjøre bedre neste gang.

“Ca. 5% av alle mine samarbeidspartnere har fortalt meg hvor bra jeg gjorde det etter samarbeidet – selv etter å ha delt en personlig rabattkode, hvor det er mulig å måle antall salg”, innrømmer Anni Rahula. “Selv om tilbakemeldinger er viktige for å forbedre innholdet mitt, får jeg det nesten aldri, med mindre jeg ber om det selv”.

Kort oppsummert: mens det fortsatt finnes plass for kortsiktige samarbeid og kampanjer, er langsiktig samarbeid ofte et bedre alternativ. Det bygger opp pålitelighet, skaper flere berøringspunkter med de samme potensielle kundene og krever mindre tid.   

Hvis du ønsker å diskutere hvordan langsiktige samarbeid kan implementeres i din influencer markedsføringsstrategi, ikke nøl med å kontakte oss på [email protected] eller book en konsultasjon direkte via linken nedenfor. 

Relaterte innlegg